עצמאות כלכלית היא מצב תודעתי, שאפשר להגיע אליו במספר דרכים. לפעמים זה קורה תוך בחירה והחלטה מושכלת לקחת שליטה על העניינים הפיננסיים. ולעתים נוצרת סיטואציה משברית, בה אין ברירה אלא לטפל בעניינים, שעד לאותו רגע לא היו ברשימת המטלות שלנו.
אחת הסיטואציות בהן המציאות טופחת על הפנים ואין ברירה אלא לצלול לחשבונות הבנק ולמסמכים היא מצב של גירושים. אז נכון, במרבית המקרים בשלב הראשון נעזרים הצדדים בעורכי דין. אבל להישען באופן מוחלט על הידע והמקצועיות של מישהו אחר זה לא רעיון טוב. גם אם את לא מנהלת את ההליך, חשוב להיות בשליטה ולהכיר את כל ההיבטים והסעיפים, שצריך להסדיר. בעיקר, כשהחלטות שגויות ונמהרות בשלב זה עלולות להיות בעלות השפעה מהותית על האופן בו החיים יראו בעתיד בהיבט הכלכלי ובהיבט המשמורת על הילדים.
הפוסט הבא, שכתבה עורכת הדין ליהיא כהן דמבינסקי, שופך אור על הדברים עליהם צריך להקפיד כאשר נמצאים בהליך גירושים.
ההיבט הכלכלי (כסף, כסף, כסף)
כסף הוא הנושא העיקרי עליו רבים מרבית הזוגות. כאשר מדובר בכספים המצויים בקרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, קופות גמל ועוד או בכספים המצויים בחשבון בנק משותף החוק קובע כי בני הזוג שותפים בכל נכסיהם מרגע הנישואין ועד למועד הקרע (אלא אם יש הסכם ממון הקובע אחרת).
אך מה קורה במקרים בהם אחד או שני בני הזוג הנם בעלים של חברות? יזמים של סטארטאפ, אנשי היי טק אשר מחזיקים באופציות? או רופא/ה, שהתחתנו כאשר היו סטודנטים ומתגרשים כשהם מומחים בעלי שם?
המשותף לסוגיות, שהובאו כאן הוא ההשלכות הכספיות שיש להן. חשוב לקחת נושאים אלה בחשבון ולהפנות את תשומת לב עורך/ת הדין שלכן על מנת שיכניסו להסכם מנגנונים שיאפשרו חלוקה הוגנת של הנכסים.
מהו הסכם גירושים?
כבר הבנו בסעיף הקודם, שאנחנו צריכות לשים לב ללא מעט עניינים כבדי משקל וזה עוד לפני שדיברנו על משמורת על הילדים.
הסכם גירושים הוא הדרך ה"תרבותית", לפרק את מרקם החיים המשותפים באופן הוגן שייצג את האינטרסים של שני הצדדים. זה לא פשוט להגיע להסכם גירושים, בעיקר כשמרבית בני הזוג מגיעים להליך טעונים וכואבים. אבל במרבית המקרים, האלטרנטיבה כואבת וארוכה יותר. אז מה קורה, כאשר הצדדים לא מצליחים לגבש הסכם? הם מגישים בקשה ליישוב סכסוך בהליך של גישור ובמקרים בהם ההליך נכשל, הם מגישים תביעות לבית משפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. כשמגיעים לשלב הזה כל תוצאה אפשרית. גם צד, שבטוח בצדקתו יכול למצוא את עצמו יוצא מבית המשפט במצב פחות טוב מזה שציפה לו.
הסכם טוב מכיל בתוכו את כל ההיבטים המשפטיים, הוא צופה פני עתיד ומאפשר לשני הצדדים להמשיך להתקיים בכבוד אחרי הפרידה. המשא ומתן הנלווה להסכם צריך להתנהל באופן יעיל, אבל לא בדרך שתייצר לחץ. ישנם מקרים בהם אחד הצדדים מבקש להשיג הסכם מהיר, בכדי לשים את העבר מאחוריו. אבל השגת "שקט תעשייתי" מהיר אינה משרתת תמיד את האינטרס ארוך הטווח של הצדדים.
מתי חותמים על הסכם גירושים?
גם אם התחלתם בהליך משפטי, זה לא מאוחר לסגת ולחתום על הסכם גירושים. ההסכם יכול להיחתם במהלך ההתדיינות המשפטית או בהליך הגישור וכמובן, אפשר לסכם את כל העניינים מבלי להיכנס להליך המשפטי (למעט אישור ההסכם ועל כך בהמשך).
לאחר שההסכם מקבל תוקף של פסק דין זה קשה
בלתי אפשרי, לבטל אותו
הנושאים שצריך להכניס להסכם גירושים
הפרידה כורכת בתוכה סוגיות הקשורים לילדים ולרכוש המשותף והן צריכות להיות מוסדרות בהסכם: מזונות, משמורת, הסדרי ראיה, חלוקת הרכוש ואיזון המשאבים וכמובן נושא הגט עצמו.
אישור הסכם גירושים
על מנת שההסכם יקבל תוקף הוא חייב להיות מאושר על ידי ערכאה משפטית - בית משפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. הערכאה המאשרת את ההסכם מוודאת כי ההסכם נחתם ברצון חופשי של שני הצדדים לאחר שהבינו את תוכנו ואת משמעותו. באם הערכאה המשפטית לא תשוכנע בכך ההסכם לא יאושר. לאחר אישור ההסכם הוא מקבל תוקף של פסק דין.
ביטול ההסכם
לאחר שההסכם מקבל תוקף של פסק דין זה קשה עד בלתי אפשרי לבטל אותו. טענות בסגנון: "לא הייתי מיוצג" או "הייתי במצב קשה ולכן לא בדקתי עד הסוף", לא מהוות עילה לביטולו של ההסכם, כמו גם טענות על טעות בכדאיות ההסכם מהבחינה הכלכלית. עילות לביטול הסכם גירושים יהיו רק שינוי נסיבות מהותי שחל מעת חתימת ההסכם ואישורו ועד למועד הגשת התביעה או עילות כגון תרמית, עושק או הטעייה.
מזונות
אחד הנושאים המרכזיים בהסכם הם דמי המזונות. אם מחשבים את סכומי המזונות שצריכים לעבור מצד א' לצד ב' לאורך השנים מגלים שמדובר בסכומי כסף לא קטנים (בעיקר אם הילדים עדיין צעירים). לשאלה מה הנוהג בפסיקת דמי מזונות, אין תשובה אחת. עם זאת המינימום שבית המשפט נוהג לפסוק הוא 1,400 שקל לילד ובנוסף הוצאות מדור (חלק יחסי בשכר/דירה משכנתא) וכן מחצית מהוצאות צהרון, חוגים והוצאות בריאות חריגות.
יצוין שבשנים האחרונות בתי המשפט נוטים לפסוק משמורת משותפת ובפסיקה חלה לאחרונה מהפיכה של ממש שמצמצמת את חבות תשלומי המזונות המועברים בין ההורים (ועל כך בפוסט אחר).
ליהיא כהן דמבינסקי, עו"ד עוסקת בדיני משפחה בעלת אתר
www.divorceinfo.co.il
Comentários