החירות הפיננסית שלי בחמישה משפטים וקצת
- 29 במרץ 2018
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 9 בדצמ׳ 2021
כתבה: יעל וינר

חג הפסח ממותג כחג החירות, אבל מהי חירות? זו שאלה אישית, תלוית נסיבות עם טאצ' פילוסופי. ומהי חירות פיננסית? החג והשיחות בקבוצה הביאו אותי לחשוב על העניין ולבסוף ניסחתי בחמישה משפטים קצרים והסברים מעט יותר ארוכים - מהי חירות פיננסית עבורי. דרך אגב, הכתיבה סידרה לי לא מעט דברים בראש והולידה לא מעט תובנות. אז מציעה גם לכן לנסות. חג שמח!
1. לא לעשות חשבון לאף אחד ולעשות חשבון כל הזמן: בעבר גיהוץ כרטיס האשראי היה עבורי מניפסט עצמאות בפני עצמו ובדיקת דפי החשבון הייתה, בהתאמה, אקט פולשני ומעיק. לקח לי כמה שנים להבין, שזה בדיוק להפך. ולא, אני לא הפסקתי לקנות – אבל התחלתי לבדוק את חשבון הבנק ואת דו"ח כרטיס האשראי ולוודא, שלא חייבו אותי פעמיים או שלוש על אותה קנייה ועוד הפתעות (הכל קרה לי, כמובן)... ותכלס זה אחלה. לא כואב ומאפשר לי להיות בשליטה ושליטה היא מרכיב מרכזי בעצמאות כלכלית.
2. להמשיך לחיות טוב, אבל להפסיק לעשות דברים על אוטומט: הרבה פעמים אני מבצעת דברים מתוך הרגל, קונה שנים באותו סופר, לדוגמה. אני עושה את זה בכדי להימנע מהשוואת מחירים. למה? כי להשוות מחירים זה טרחני מבאס. אבל אני לאט לאט מבינה, שכמו שאמרה פעם חברתי שרית בהקשר אחר - "רגע אחד לא נעים אחר כך נעים כל החיים" - ההשוואה לא באמת פוגעת באיכות החיים. היא מאפשרת לי להמשיך לחיות מעולה בלי שאף גורם או תאגיד יעשה עלי סיבוב.
3. להתחיל לסמוך על עצמי, זה לא אומר שאני לא סומכת על בן הזוג: כסף קשור הרבה פעמים לשליטה. ואחרי ששמנו את זה על השולחן, הגיע הזמן לדבר על המשפט, שאני שומעת לא מעט: "יש לנו חלוקת תפקידים בבית, בעלי מטפל בכסף אותי זה פשוט לא מעניין, אני סומכת עליו". לסמוך בן הזוג זה דבר חשוב, אבל בסיס הזוגיות הוא השותפות ושותפות היא לא בהכרח חלוקת תפקידים שוויונית, כי את האמצע קשה לאמוד, שותפות היא חלוקת תפקידים לא מקפחת. והעובדה, שצד אחד שולט על הכסף היא מקפחת בעליל. זה לא אומר, שצריך לעשות שינוי של 180 מעלות ולשנות מהיסוד את חלוקת התפקידים הזוגית, אבל להיות מעורבת ולהשפיע על סדר היום הפיננסי של המשפחה, זו הרגשה נפלאה.
4. לדבר זה אומר אני קיימת: הכרת המונחים הפיננסיים היא המפתח לעצמאות כלכלית. אני חיית מאקרו. אחרי שנים שעבדתי בעיתונות הכלכלית, החלק הראשון, שאני מוציאה מהעיתון הוא המוסף הכלכלי. אבל אני שומעת מלא מעט חברות, שהנושא פשוט לא מעניין אותן ואני מבינה למה. זו שפה, שאם לא מכירים אותה היא מאיימת. אבל זה לא קשה כמו שזה נראה. גם בן הזוג לא נולד כשהוא יודע מה זה אג"ח ויש להניח שהוא למד להתנהל תוך כדי התנסות וטיפול בכסף המשפחתי. איך שוברות את מחסום השפה? נרשמות לקורס או סדנה בשוק ההון ואם רוצות ללמוד לבד, אז אפשר להתחיל בקריאת העיתונים הכלכליים ואם יש מילה או מונח, שהאוזן לא מכירה אני ממליצה על מצגת המונחים המעולה של הבורסה לניירות ערך. שנמצאת באתר הבורסה
5. כסף זו לא מילה גסה ולרצות להרוויח יותר זה לגיטימי: במשך שנים לא היה לי פשוט לדבר על כסף. וכן, אין מה לעשות העובדה שאני אישה תרמה לאילמות הפיננסית שלי. אבל בסופו של יום זה הדבר - להגיד בקול רם בא לי להרוויח/לעשות כסף. כמו שאמרה לי חברה אחרת, "בא לי להתפלש בכסף".
אז אחרי שעשינו את כל האמור בסעיפים 1-4 אנחנו צריכות גם להתחיל להגדיל את ההון ולתת לכסף לעבוד בשבילנו. ואיך עושות את זה? אתן מוזמנות לדפדף בבלוג שלנו, כבר הצטברו כאן לא מעט טיפים.
חג חירות פיננסי שמח
Comments