top of page
חיפוש

מה למדנו מגווינת פאלטרו על רצף ותוספת הכנסה

עודכן: 8 באוק׳ 2019


כתבה: יעל וינר

אחת הסיבות לפערים בפנסיה בין גברים לנשים היא רצף ההכנסה. נשים עובדות פחות שנים מגברים ולכן הן גם מפרישות פחות כסף לטובת הפנסיה. לפערי התעסוקה בין נשים לגברים יש לא מעט סיבות: חופשות לידה, שהופכות להפסקות עבודה זמניות או קבועות, עזיבה מוקדמת (פעמים רבות שלא מרצון) את שוק העבודה ויציאה לגמלאות בגיל צעיר יותר.

בפוסט הזה נציע מספר דרכים לצמצום הפער - איך לייצר לעצמנו רצף תעסוקתי באמצעות תכנון וראייה קדימה של האפשרויות העומדות בפנינו.

התכנון נובע מתפיסת עולם של ריבוי אפשרויות וכישורים, שמאפיינת את עולם העבודה החדש ונכון לנו לאמץ אותה לא רק בראייה קדימה לגיל הפרישה אלא גם כאן ועכשיו בשביל לאפשר לנו איכות ורמת חיים טובה יותר לאורך כל הדרך.

ובשביל להבין איך עושים את זה נכון נציץ לחיים הבלונדיניים של גווינת פאלטרו.

בגיל 26 פאלטרו הגיעה לשיא קריירה, כשזכתה באוסקר על תפקידה בסרט שייקספיר מאוהב. היא המשיכה לשחק מאז בעיקר בסרטים בינוניים (לא משהו שחברי האקדמיה יוצאים מהמיטה בשבילו). על הדרך היא התחתנה עם כריס מרטין מקולדפליי ויחד הם הולידו שני ילדים בלונדיניים ולאחר כמה שנים הם התגרשו. מסלול חיים שגרתי, שלא לומר בנלי של שחקנית הוליוודית ממוצעת, שצריכה להספיק הרבה ומהר כי הקריירה שלה מסתיימת או לפחות מצטמצמת בגיל די צעיר - כמה תפקידים יש לנשים מעל גיל 40?

וזה לא קורה רק בהוליווד. זה לא סוד שבתעשיית ההיי טק הישראלית מתקיימת דינמיקה תעסוקתית דומה - גברים ונשים כאחד הופכים פגי תוקף בסביבות גיל 45. והתופעה הזאת מתרחבת גם לענפים אחרים. עולם העבודה משתנה בקצב מסחרר (ועל כך ועל ההשלכות של כל זה נרחיב בפוסטים נוספים) וחלק מאיתנו מתקשים להדביק את הקצב ולהבין את כללי המשחק החדשים.

 

התכנון נובע מתפיסת עולם של ריבוי אפשרויות וכישורים, שמאפיינת את עולם העבודה החדש ונכון לנו לאמץ אותה לא רק בראייה קדימה לגיל הפרישה אלא גם כאן ועכשיו בשביל לאפשר לנו איכות ורמת חיים טובה יותר לאורך כל הדרך

 

אבל גווינת הבינה. בשנת 2008 היא השיקה את GOOP - בלוג העוסק באורח חיים בריא ובלייף סטייל מופרך. ההסבר שלה לפתיחת הבלוג היה מעניין: הרבה אנשים שואלים אותי איפה אני קונה בגדים או איפה אני ממליצה לאכול בלונדון ואיזה קרם עיניים אני שמה אז החלטתי לפתוח בלוג... זה נשמע מתנשא ופלצני וזה באמת האופי של הבלוג, אבל מצד שני יש משהו מאוד אותנטי בהסבר שסיפקה - היזמות שלה נבעה ממקום מוכר וטבעי, היא נותרה באלמנט שלה ופשוט עשתה מזה עסק.

לא ברור אם הייתה לה תכנית עסקית לטווח ארוך, אבל לצד משחק בסרטים בינוניים, היא התמידה והמשיכה לתחזק את האתר ואת המיצוב שלה כאושיית לייף סטייל. לפני כשנה היא פתחה חנות אינטרנטית, שמוכרת את המוצרים היקרים להחריד שהיא ממליצה עליהם. לפני כחודש השיקה מגזין נייר תחת המותג GOOP. היום היא מנהלת במקביל שתי קריירות, האחת שייכת לעבר והשנייה לעתיד.

וזה, כך עולה מכתבה שפורסמה בוושינגטון פוסט, הדבר הנכון לעשות בעולם העבודה הנוכחי. מתברר, שאנשים, שמצליחים לפתח קריירה שנייה הם אלה, שהתכוננו והכינו את האלטרנטיבה מראש.

חשוב להדגיש, שאנחנו לא מדברות על קריירה שנייה או נוספת בהיבטים של סיפוק, חיפוש עצמי והגשמה (אף כי כל אלה חשובים מאוד), אנחנו מדברות מנקודת מבט כלכלית טהורה על תוספת הכנסה ורצף הכנסה.

מעבר בין קריירות, בעיקר במקרים בהם הוא נעשה מחוסר ברירה, הוא לא פשוט. אבל הכנה מראש ובנייה של מספר אלטרנטיבות תעסוקתיות תהפוך את המעבר לקל יותר:

  1. לימדו והרחיבו את סל הכישורים שלכן - אתן עובדות 24/7 ויש את הבית, הילדים, הזוגיות, אז למי יש מקום להכניס עוד משקולת לחיים? אבל אם אתן חושבות או חולמות לעשות שינוי, אתן חייבות למצוא חלון זמן לטובת לימודים של מקצוע נוסף או לימודים, שיעזרו לכן לשכלל כישורים קיימים. אם יש לכן אפשרות ורצון אתן יכולות ללכת ללמוד תואר שני, שפעמים רבות מקצר ומאפשר את הדרך למשרות בכירות יותר.

  2. הפכו כישורים קיימים ותחביבים למקור הכנסה (למדו מגווינת) - יש נשים, שהפכו אימון ביוגה לעסק, נשות פרסום ושיווק, שהפכו ליועצות עצמאיות ועוד. אפשר להתחיל את תהליך ההסבה של התחביב למקצוע בהדרגה ואפשר לקיים אותו על אש קטנה לצד עבודה קבועה. יש לי חברה שלא עזבה את מקום העבודה שלה, אבל בשעות הפנאי היא גם מעצבת מוצרים שונים לבית ומוכרת אותם מידי שנה בירידי מכירות לראש השנה ולפסח. זה מאפשר לה הכנסה נוספת וגם, פותח לה אופק במקרה ותחליט לעזוב את עבודתה הנוכחית.

  3. תסתכלו פנימה ולרוחב במקום העבודה שלכן - לפעמים הפתרון הנכון עבורכן הוא להתחיל את השינוי במקום העבודה הנוכחי. זה מחייב אתכן לפרואקטיביות מול הבוס/ית, שמכיר/ה אתכן שנים וזה לא קל, אבל יש לזה יתרונות, אתן תציגו את הרעיון מול גורם שמכיר אתכן ובמקרים רבים יעדיף שלא לוותר עליכן - כל עוד השינוי, שתציעו יתאים וישרת את צרכי הארגון. זה מסלול אפשרי עבור אמהות צעירות, שלא בנויות לעבוד כעצמאיות, זה מתאים לכל מי שמאוימת משינוי ארגוני או למי, שמרגישה שעוד יום בתפקיד הנוכחי היא (תשלימו לבד). כך לדוגמה, חברה שלי שעובדת כמורה, לומדת ייעוץ חינוכי (בעידוד המנהלת שלה) במטרה לעשות הסבה בתוך מערכת החינוך לתפקיד של יועצת. חברה אחרת הציגה בפני הבוס שלה הצעה לפיתוח עסקי והוא התרשם וקידם את הרעיון בהובלתה. אחד הטיפים המשמעותיים בכתבה בוושינגטון פוסט, למי שרוצה לעשות הסבה פנימית במקום העבודה - הוא לא להיאחז בתארים או בשכר קודם - אלא להתמקד בכישורים, לשאול את עצמכן איפה אני יכולה לתרום ומה יכול לשרת אותי הכי טוב בעתיד? ולזכור כל העת, שאתן בתהליך למידה והרחבת כישורים.

אם יש לכן סיפורים אישיים מעניינים, שיוכלו לעורר בנו השראה או שאלות נשמח לשמוע ולהשמיע.


50 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page