top of page
חיפוש

מה צריך לדעת לפני שמשקיעים בקרן נאמנות

עודכן: 8 בדצמ׳ 2021





שוק ההון הוא עולם מורכב וטריקי, במיוחד עבור מי שנכנסת אליו בפעם הראשונה. אבל מי שרוצה שהכסף יעבוד בשבילה מבינה, שבריבית הקיימת היום בשוק זה פשוט לא יקרה אם הכסף ימשיך לנמנם בפיקדונות בבנק.

אחת האופציות העומדות בפנינו היא להשקיע את הכסף בשוק ההון, שם כפי שהסברנו בפוסטים קודמים, קיימים מספר מסלולי השקעה: באמצעות בית השקעות, באמצעות יועץ ההשקעות בבנק או אם אין אני לי מי לי - לנהל את הכסף לבד. הפעם נתמקד בכלי פיננסי, שאפשר להשקיע בו בכל אחד מהמסלולים, קרן נאמנות.

מה זה קרן נאמנות?

קרן נאמנות היא מעין תיק השקעות קבוצתי. קצת כמו קארפול. היא מנוהלת על ידי מנהל השקעות, שפועל ומשקיע בהתאם למדיניות השקעה של הקרן.

איך זה עובד?

קרן נאמנות נקראת באנגלית Mutual Fund וזה מסביר את האופן בו היא פועלת - הקרן מגייסת כסף מקבוצה של משקיעים על ידי מכירת יחידות השתתפות בקרן ומנהל הקרן מנהל את הכסף המשותף באמצעות רכישת ניירות ערך או כל השקעה אחרת בהתאם למדיניות ההשקעה. יחידת השתתפות ניתנת למימוש במסחר בבורסה בכל יום עסקים (בהנחה שהקרן פתוחה ועל כך נרחיב בהמשך). שווי יחידה בקרן נקבע מידי יום על ידי חישוב שווי הנכסים (ניירות ערך, מזומנים ועוד) שבקרן חלקי מספר יחידות ההשתתפות בקרן.

 

מומלץ לבדוק ביצועי עבר לתקופה של שלוש שנים ולשים לב שהקרן לא שינתה את מדיניות ההשקעה

 

לקרן נאמנות מספר יתרונות:

1. סכום ההשקעה לא חייב להיות גדול: כך שזו אופציה טובה גם למקרים שאין בידנו סכום, שעובר את סף הכניסה לניהול תיק בבתי ההשקעות.

2. ללכת עם ולהרגיש בלי: גם אם נחליט לנהל את ההשקעות שלנו לבד ונשקיע בקרנות נאמנות, הכסף שלנו ינוהל על ידי בעל מקצוע. ההחלטה היחידה והחשובה מאוד, שאנחנו צריכות לעשות היא איזה קרן מתאימה לנו. משלב זה כל ההחלטות נעשות על ידי מנהל הקרן. כך, שזה אפיק השקעה נכון למשקיעה מתחילה או למי, שאין לה פניות וידע לעסוק בסחר יומי שוטף (כלי רלוונטי נוסף במקרה כזה הוא תעודת הסל, אליו נתייחס בפוסט אחר). כמובן, שאין ארוחות חינם. בקרנות אנו משלמות דמי ניהול, דמי נאמנות ולעתים גם עמלות לקרן ולבנק. כל אלה פוגעים בתשואה הסופית שאנחנו מקבלות ועל כן חשוב לנהל על כך משא ומתן ולשקלל נתונים אלה בהחלטה הסופית ולבדוק שהתשלום על דמי הניהול והעמלות לא אוכל לנו את התשואה.

3. נזילות: השקעה בשוק ההון היא השקעה לטווח בינוני עד ארוך. מי שזקוקה לכסף לטווח קצר, בתקופת חיפוש דירה לדוגמה, כדאי שלא תסכן את הכסף בשוק ההון ותפקיד אותו באחת האופציות הסולידיות. עם זאת היתרון של קרן נאמנות בניגוד לקרן השתלמות, קופות גמל וקרנות פנסיה, שהיא נזילה (פרוט בהמשך), כך שאם אתן צריכות במפתיע את הכסף הוא זמין. אם זאת לא בטוח שכאשר תזדקקו לו תפגשו אותו בתקופה טובה - יכול להיות שכאשר תרצו למכור השוק יהיה חלש.

4. פיזור: בקרן מספר מגוון של השקעות (היקף הפיזור נקבע במדיניות ההשקעות) ועל כן הסיכון, לכאורה, פחות גדול כי לא שמים את כל הביצים בסל אחד. אבל בפועל זה לא תמיד עובד כך. אם מרבית ההחלטות של מנהל הקרן גרועות, הפיזור מאבד מערכו.

5. שקיפות: כשהקרן קמה היא מפרסמת תשקיף ובו אפשר למצוא את כל הנתונים הרלוונטיים: מידע אודות מנהל הקרן והנאמן, מדיניות ההשקעות של הקרן, דמי הניהול והעמלות הנגבים מהקרן וכד'. בנוסף הקרן מפרסמת דוחות חודשיים ושנתיים.

החסרונות:

כבר אמרנו, כמות דמי התיווך שאנחנו נדרשות לשלם בקרנות נאמנות היא עצומה והיא עלולה לגדול עוד יותר אם נרכוש את הקרן דרך תיק השקעות מנוהל. בררו את כל העמלות הנדרשות והיכנסו למשא ומתן בשביל להוריד אותן ככל האפשר.

הבדיקות שכדאי לעשות לפני שבוחרים קרן נאמנות:

1. מדיניות ההשקעה של הקרן - השקעה בקרן נאמנות היא לא נטולת סיכון, הקרן יכולה גם להפסיד ועל כן לפני שאתן מחליטות להשקיע, אתן צריכות להחליט מה מידת הסיכון שמתאימה לכן. מה פרופיל החשיפה של הקרן למניות. פרופיל 1 לדוגמה מאפשר חשיפה של עד 10 אחוז פרופיל 3 של עד 50 אחוז. מה פרופיל החשיפה למט"ח ועוד.

2. ביצועי הקרן בשלוש השנים האחרונות (בתנאי שלא שינתה את המדיניות) - אחרי שבחרתן את מידת הסיכון, שנכונה לכן עליכן לבחור מתוך מגוון הקרנות בקטגוריה את הטובה ביותר עבורכן. אחד הפרמטרים החשובים היא התשואה, שעושה הקרן. את הנתון הזה אפשר לנסות ולחזות על פי ביצועי העבר שלה. נתונים על ביצועי הקרנות מתפרסמים בלא מעט אתרים. אפשר לבדוק מגוון פרמטרים באתרים כמו זה של: בורסהגראף. אפשר גם לחפש כתבות סיכום שנה, שנערכות בעיתונים הכלכליים.

3. דמי ניהול - בעניין הזה כבר הרחבתי בפוסט ושוב מרימות את הראש שלוש מילות מפתח: להשוות, להתמקח ולהוריד.

4. גם אם ערכתן את כל הבדיקות בעצמכן, אם אתן בתחילת הדרך מומלץ להתייעץ גם עם יועץ השקעות.

סוגים שונים של קרנות נאמנות:

קרן פתוחה: קרן המנפיקה מספר יחידות השתתפות בלתי מוגבל. ניתן לפדות את היחידות בקרן בכל יום עסקים. גם אם לא יימצא גורם חיצוני בבורסה שירצה לרכוש את הקרן קיימת התחייבות של מנהל הקרן לפדות את היחידות. כך שלמי שחשובה הנזילות של הכסף חשוב שתקפיד לבדוק, שהקרן שהיא רוכשת היא קרן פתוחה. מרבית קרנות הנאמנות הן פתוחות. קרנות הנאמנות לא נסחרות כמו ניירות ערך אחרים במסגרת המסחר השוטף בבורסה. המכירה והקנייה נעשות על ידי העברת הוראות ליועץ בבנק עד שעה מסוימת ביום ושווי הקרן נקבע בסוף יום המסחר.

קרן סגורה: קרן המנפיקה מספר יחידות השתתפות מוגבל. מכירת יחידות השתתפות תלויה בכך שיהיה משקיע, שירצה לרכוש ומצב הפוך מתקיים ברכישה. שלא כמו בקרן פתוחה, בה רמת הנזילות גבוהה יכול להיווצר מצב בו תתקעו תקופה ולא תצליחו למכור את הקרן.

קרן חייבת: על רווחי הון יש לשלם מס של 25% מהרווח. בקרן חייבת הקרן עצמה משלמת את המס. לדוגמה אם מנהל הקרן מחליט למכור את אחד מניירות הערך ברווח, הפעולה הזו ממוסה מיד ונגרעת מהרווח של יחידת ההשתתפות, כך שעבור המשקיעה מחיר יחידת ההשתתפות שהיא מקבלת הוא תמיד נטו.

קרן פטורה: הקרן לא משלמת את המס והוא יושת על המשקיעה, כשתממש את הרווחים. הפסדים מקרן פטורה אפשר לקזז כנגד רווחים בהשקעות אחרות בעוד שבקרן חייבת אין אפשרות כזו.

קרן ייחודית: סוג של קרן סגורה, שעל פי מדיניות ההשקעה שלה יכולה להשקיע חלק מנכסיה בנכסים שאינם סחירים.

קרן מתמחה: קרן אשר משקיעה לפחות 75% מנכסיה באפיק השקעה אחד סחורה או נייר ערך של חברה מסוימת, לדוגמה. הקרן תוגדר כמתמחה רק אם תתמיד במדיניות ההשקעה במשך שנה וחצי.

קרן גמישה: קרן שאינה מחויבת להצהיר על מדיניות השקעה אחת לשנה ואינה מחויבת להצהיר על אפיקי השקעה קבועים. מי שמשקיע בקרן כזו נותן למעשה יד חופשית למנהל הקרן לבחור את החלוקה בין אפיקי ההשקעה השונים מבלי לתחום רמת סיכון. הסיכון הקיים בהשקעה בקרן כזו הוא, שמנהל הקרן יקבל החלטות שאינן מתאימות לרמת הסיכון שאנו רוצים או יכולים להרשות לעצמינו.

קרן מחקה: קרן שמדיניות ההשקעה שלה נצמדת לפחות ב90% למדד מסוים. לדוגמה, ת"א 35 (מדד המשקלל את השווי של 35 המניות הנסחרות בשווי הגבוה ביותר בבורסה בתל אביב).

קרן שקלית: קרן המשקיעה במזומן ובפיקדונות.

קרן כספית: קרן נאמנות קצרת מועד עד 90 יום, מהווה סוג של תחליף לפיקדונות בבנקים.

אפשר לרכוש יותר מקרן נאמנות אחת וכך אתן יכולות להרכיב עם הזמן תיק השקעות מגוון. במקרה כזה, רצוי להתייעץ עם יועץ, שיסייע לכן להרכיב תיק מאוזן המתאים לצרכים שלכן.

סייעה בהכנת הפוסט ריקי גרנות

הפוסט אינו בגדר המלצה לרכישת ניירות ערך בכלל וקרנות נאמנות בפרט


90 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page