top of page
חיפוש

שמונה כללים ברכישת דירה יד שנייה

עודכן: 9 בדצמ׳ 2021



בפוסט הזה עוברות ושוות מארחות את רינת מעוז, יועצת ובעלת חברה לייעוץ פיננסי המתמחה גם בנדל"ן. רינת ואני נפגשנו במסגרת הכנה לכנס נדל"ן - נשים ונדל"ו ומה שביניהן.

כמו בכל שיחת נשים הגענו מהר מאוד לדברים אישיים 🙂 והיא סיפרה לי שבגיל 16 היא קיבלה מאבא שלה כסף לקנות מניה בבנק ומכאן התחיל העניין שלה בפיננסים, שבשלב מאוחר יותר והפך לקריירה.

הסיפור שלה הוביל אותי לשתי מסקנות: האחת, שאנחנו צריכות להתחיל את החינוך הפיננסי בבית מוקדם ככל האפשר והמסקנה השנייה קשורה להבדל בין עבודה לבין "לעשות כסף". הבת שלי, לדוגמה, עבדה הקיץ בקייטנה והרוויחה כמעט 2,000 שקל, וכל הכסף הזה מיועד להוצאות הקשורות להדרכה בצופים, שזה נושא לפוסט נפרד אני מאוד מרוצה ומעריכה אותה על החריצות, העבודה הקשה והעובדה שהיא מבינה שהיא צריכה להרוויח כסף. אבל השיחה עוררה בי את המחשבה, שלא אמרתי לה כלום על האפשרות לחסוך את הכסף ויותר מזה להשקיע אותו וזה חלק חשוב מאוד בחינוך הפיננסי...

הרבה שקלים עברו בבורסה מאז שרינת היתה בת 16 והיום, כאמור, היא בעלת חברה ויועצת פיננסית שגם מעבירה סדנאות וקורסים לנשים.

ביקשתי ממנה להכין פוסט לעוברות ושוות על נושא מעניין בתחום הנדל"ן והיא בחרה לכתוב על 8 כללים ובדיקות, שהיא ממליצה לעשות לפני שרוכשים דירת מגורים יד שנייה.


  1. בדקו שהדירה רשומה כדירת מגורים: את הבדיקה אפשר לעשות במסמכי הבית המשותף, שנמצאים בטאבו ובנוסף אפשר לבדוק את הסטטוס התכנוני במשרדי הועדה המקומית לתכנון ובנייה.

  2. וודאו שהבניין לא מוגדר כמבנה מסוכן: מבנה מסוכן הוא בניין, שמהנדס העיר מצא שיש בו ליקויים. במידה והליקויים לא יתוקנו הבניין יוגדר כלא ראוי למגורים והעירייה עלולה לפנות את הדיירים. על כן אם אתן מתעניינות ברכישת דירה בבניין, שהוגדר כמבנה מסוכן תבדקו במחלקת ההנדסה בעירייה באילו ליקויים מדובר, עד כמה הם חמורים ומה נדרש לתיקונם. בנוסף מומלץ לבדוק האם ישנה נכונות של השכנים לשאת בעלויות השיפוץ של הבניין. בתום כל הבדיקות תמחרו את ההוצאות העתידיות שלכן על תיקון הליקויים ותעלו את הנתונים בזמן ניהול המשא ומתן על מחיר הדירה ותורידו את מחיר הדירה בהתאם.

  3. שכרו יועץ בדק בית: במרבית הדירות הבעיות והליקויים לא מגיעים לסדר גודל של "מבנה מסוכן", אבל יש לא מעט תקלות, שלא נראות לעין לא מנוסה. מומלץ לא להתעצל או לחסוך ולהיעזר ביועץ בדק בית, שימפה את הבעיות ויתמחר אותן כך שתוכלו להוריד את המחיר בהתאמה בעת המשא ומתן על הדירה.

  4. בדקו את ההיתר ואת תכניות המתאר בוועדה המקומית לתכנון ובניה: וודאו שאין תכניות מתאר המשנות באופן מהותי את מצב הנכס או את סביבתו. לדוגמה, השטח הריק והירוק מאחורי הבניין שראיתן עלול להפוך בעוד מספר שנים לבית ספר מרעיש. את התכניות אפשר לראות במשרדי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. בנוסף בוועדה תוכלו לבדוק את היתר הבניה ולבדוק אם בדירה עצמה אין חריגות בנייה, שיכולות לעכב ואפילו למנוע את העסקה עד להסדרת העניין.

  5. שכרו עו"ד שמתמחה במקרקעין: זה נשמע מובן מאליו, אבל עורך דין שמתמחה בתחום יידע אלו שאלות לשאול ואלו "עזים" עלולות לצוץ בדרך.

  6. דברו עם השכנים: מה אופי השכונה, האם ישנם שכנים "בעייתיים"? וכד'.

  7. וודאו שהכסף שלכן מופקד בחשבון נאמנות עד שיירשם על שמכן בטאבו.

  8. אל תמהרו לחתום על זיכרון דברים: זיכרון דברים הוא חוזה לכל דבר ועל כן חשוב להתייחס אליו ככזה. באם אתם רוצים להבטיח את מחויבות הצד השני מומלץ להכניס בזיכרון הדברים סייגים, לפיהם התחייבות לא מחייבת אתכן במקרים בהם, לדוגמה, יש בדירה חריגות בנייה. בהנחה שפעלתן על פי סעיף מספר 5 תתייעצו עם עורך הדין לפני חתימה על כל מסמך ובכלל זה זיכרון הדברים ועוד נקודה. מועד החתימה מחייב לצורך דיווח לרשויות המס על העסקה. מי שמתעניינת בכנס פרטים: https://www.naon-serv.co.il/landing/ahat-ahat-ppl/


81 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page